İyi günler dileriz. Covid-19 sürecinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına önem verelim.

Zikronyum Protez

Zirkonyum protez

Zirkonyum periyodik cetvelde metal olarak kabul edilen bir elementtir. Basma ve kırılma direnci çok yüksek olan zirkonyum, toksitesinin düşük olması ve doku dostu olması sebebiyle diş hekimliğinde yaygın kullanım şansı bulmuştur. Zirkonyum estetik olarak diğer uygulamalardan daha başarılı sonuçlar vermesi ve yeterli dayanıklılığa sahip olması dışında dişeti hizasında allerjik reaksiyon göstermemesi ile de hasta açısından daha tatminkar ve başarılıdır. Zirkonyum uygulamalarda metalin beyaz olması sebebiyle daha az diş kesimi yapılarak kalan diş dokusu da korunmuş olur. Zirkonyum basma direncinin yüksekliğine bağlı olarak 3 üye ve üzeri köprülerde rahatlıkla kullanılması ile de çok başarılı sonuçlar verir.

 

Zirkonyum Dişlerin Avantajları

Klasik olan metal köprü dişlerden farklı olarak, zirkonyum sistemlerinde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir. Bu dişlerin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de tam estetik bir görünüm sağlamasıdır.

  • Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyumlarda ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
  • Zirkonyum dişlerde yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
  • Işığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
  • Metal destekli porselenler kron–köprü (kaplamalar) mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Zirkonyum ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
  • Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
  • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
  • Alt yapısında metal olmadığı için kron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
  • Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
  • Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.

Zirkonyum Porselen Esaslı Kron ve Köprü Uygulamaları

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.

Tamamen manipülatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafından işlenilir.

Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.